DESCOPERĂ: Vezi proiectele agenției de publicitate Studio 157!

Uncategorized

Investiții în șoselele naționale din Bihor cât în 10 ani. Parteneriatul cu autoritățile locale pentru curățarea DN-urilor, extins în toată țara (FOTO/VIDEO)

Peste 350 milioane lei au fost cheltuiți în 2020 în modernizări, reparații și întrețineri ale șoselelor naționale din Bihor, a afirmat șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Eugen Cecan, cele mai importante lucrări fiind finalizarea DN 76 Oradea-Deva pe sectoarele de dincolo de Beiuș, reabilitarea DN 1 H Aleșd-Șinteu și a DN 19 E Biharia-Chiribiș, dar și a căilor de acces și platformelor din vama Borș.

Cecan a mai lăudat parteneriatul cu autoritățile din Bihor pentru curățarea DN-urilor, afirmând că acesta va fi extins la nivel național de conducerea Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere.

„În sfârșit, finalizat”

Activitatea în Bihor a fost „foarte bună” în 2021, a afirmat Eugen Cecan (foto) într-o conferință de presă susținută marți la Prefectura județului, în care, împreună cu șeful Secției Drumuri Naționale Oradea, Traian Bulzan, a prezentat un bilanț al drumarilor ce răspund de cei 500 km de șosele naționale ce traversează Bihorul.

Cecan a spus că, „în sfârșit, a fost finalizat” DN 76 Oradea – Deva pe cele două sectoare de dincolo de Beiuș, până la Vârfurile, rămase nemodernizate la finele anului trecut, lucrări care au costat 282 milioane lei.

De asemenea, tot ca lucrări de investiții au fost modernizate căile de acces și platformele rutiere din perimetrul punctului de trecere a frontierei Borș 1, nereabilitate din 1994, după ce Prefectura Bihor a făcut demersuri ca o suprafață de 42.000 metri pătrați să fie transferată din administrarea Ministerului de Interne în cea a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România. „S-a refăcut stratul de uzură al asfaltului, s-au revopsit exteriorul și partea superioară a copertinelor și s-au executat lucrări de întreținere a clădirilor”, a explicat șeful SDN Oradea, Traian Bulzan, precizând că acestea au costat 4,96 milioane lei, fiind începute în septembrie și finalizate în prima decadă a acestei luni.

Fără chioșcuri

Prezent și el la conferința de presă și lăudat de șeful DRDP Cluj ca „model de colaborare” cu o primărie, edilul comunei Borș, Batori Geza (foto), a afirmat că, pentru ca punctul de trecere a frontierei să arate cu totul civilizat, chioșcurile de pe partea dreaptă de la intrarea în țară urmează să fie desființate de administrația comunală.

„Chioșcurile acelea au apărut în anii 90, dar la expirarea contractelor cu firmele (n.r. – majoritatea profilate pe vânzarea de roviniete, asigurări și schimb valutar) firmele vor pleca”, a spus primarul Batori Geza, precizând că ultimul contract de închiriere va expira în luna martie 2023.

Pe de altă parte, a precizat prefectul Dumitru Țiplea, CNAIR va încheia un contract de salubrizare cu RER Vest, pentru asigurarea curățeniei în punctul de trecere a frontierei.

Și DN-uri secundare

În ce privește lucrările de întreținere a drumurilor naționale, Cecan a arătat că în acest an au fost făcute consolidări de versanți și înlocuiri ale plaselor de susținere a acestora, precum și de așternere a unui nou strat de șlam bituminos pe 18 km ai DN 1H Aleșd – Șinteu (de aproape 4,5 milioane lei), iar pe un alt drum național secundar, DN 1B Spinuș – Uileac, care era în stare avansată de degradare, a fost refăcut asfaltul pe o lungime de 7 km (valoarea lucrărilor fiind de 1,9 milioane lei).

La podul de la Drăgănești, avariat puternic de viiturile din luna mai, au început lucrări de punere în siguranță în valoare de 2,63 milioane lei, acestea fiind finalizate în proporție de 50% până în prezent și urmând să fie încheiate în vara anului următor.

De asemenea, pe DN 19E Biharia – Chiribiș au fost încheiate lucrările de reabilitare începute anul trecut pe o lungime de 38 km (valoarea lor fiind de 24,27 milioane lei).

În fine, pe cei 500 km de șosele naționale din Bihor au fost refăcute marcaje în lungime echivalentă de 539 km, reparații și înlocuiri de asfalt pe 40.000 metri pătrați și înlocuirea a 1.530 de indicatoare rutiere (valoarea acestor lucrări fiind de 26,60 milioane lei).

„În acest an, în total, pentru drumurile naționale din Bihor au venit 350 milioane lei, sume care în mod normal nu ajungeau în județ pentru acestea nici în 10 ani”, a conchis prefectul Dumitru Țiplea (foto).

Model național

Pe de altă parte, șeful DRDP Cluj a lăudat parteneriatul încheiat de CNAIR prin SDN Oradea cu Consiliul Județean Bihor, Prefectura județului și alte instituții (precum APIA, Garda de Mediu și primării) ce vizează curățarea marginilor șoselelor naționale din Bihor, afirmând că acțiunile deja desfășurate pentru cosirea vegetației de pe acostamente și salubrizarea șanțurilor și taluzurile „ a dat deja roade”.

„Vă pot spune că directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a decis extinderea acestui tip de parteneriat în toate județele”, a spus Eugen Cecan despre convențiile ce prevăd ca SDN Oradea să asigure împreună cu CJ Bihor curățenia pe marginile DN-urilor și respectiv drumurilor județene în extravilanul localităților, iar primăriile în intravilanul acestora.

Știre preluată de pe ebihoreanul.ro

Related posts
Uncategorized

România legiferează "conducerea defensivă"

Uncategorized

Ambiţii verzi: Oradea şi comunele din jur şi-au propus peste 400 de investiţii menite să reducă drastic poluarea

Uncategorized

1 Decembrie, la Oradea: Sute de persoane au fost prezente la festivităţile de Ziua Naţională din Piaţa Unirii

Uncategorized

Anunț îngrijorător: Spitalele publice suspendă internările şi operaţiile care nu sunt urgenţe, pentru 30 de zile, din cauza crizei Covid

Abonați-vă la Newsletter-ul nostru și stai informat

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.