Politiciana din grupul Partidului Popular European (PPE) Roberta Metsola a fost aleasă, marţi, în funcţia de preşedinte al legislativului european, chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani.
Europarlamentara devine astfel cea de-a treia femeia din rândul preşedinţilor Parlamentului European, dar şi cea mai tânără persoană care a ocupat până acum această funcţie. În trecut funcţia a mai fost deţinută de politicienele Simone Veil, în perioada 1979-1982, şi Nicole Fontaine, în perioada 1999-2002.
Alegerea ei marchează şi o altă premieră: pentru prima dată în istorie, preşedinţiile Comisiei Europene şi ale Parlamentului European sunt deţinute concomitent de femei.
Metsola a câştigat alegerile în primul tur de scrutin, unde a primit o majoritate absolută de 458 voturi din 690 voturi exprimate, dintre trei candidaţi. Interesant este faptul că ceilalţi doi contracandidaţi au fost tot femei: pe locul 2 s-a situat Alice Bah Kuhnke din Suedia, membră în Grupul Verzilor (101 voturi), iar pe locul 3 Sira Rego din Spania, membră în Stânga Unită Europeană (57 voturi). Din totalul de 690, 74 au fost voturi nule.
“Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013. A fost aleasă prim-vicepreşedintă în noiembrie 2020 şi a fost preşedintă în exerciţiu a Parlamentului după decesul preşedintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022”, a transmis, printr-un comunicat, Serviciul de presă al Parlamentului European.
După ce a aflat rezultatul alegerilor, Roberta Metsola a declarat că vrea să ducă mai departe moştenirea fostului preşedinte al PE David Sassoli, care a decedat în 11 ianuarie la vârsta de 65 de ani, susţinând în continuare valorile Uniunii Europene precum democraţia, demnitatea, justiţia, solidaritatea, egalitatea, statul de drept şi drepturile fundamentale
“Doresc ca oamenii să recapete un sentiment de convingere şi entuziasm pentru proiectul nostru. Dragi europeni, în următorii ani, oameni din întreaga Europă se vor uita către instituţia noastră pentru un model de urmat, în timp ce alţii vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice şi ale principiilor noastre europene. Trebuie să luptăm împotriva discursului anti-UE care se extinde atât de uşor şi atât de rapid. Dezinformarea şi informaţiile eronate, amplificate şi mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul şi soluţiile ieftine ale naţionalismului, autoritarismului, protecţionismului, izolaţionismului”, a spus aceasta.
Potrivit Digi24.ro, politiciana din Malta este juristă şi absolventă a Colegiului Europei de la Bruges – instituţia de învăţământ post-universitar fondată de Comisia Europeană. A fost secretar general al Studenţilor Democraţi Europeni şi în timp şi-a construit o reputaţie de europarlamentar ambiţios.
Este căsătorită cu finalndezul Ukko Metsola şi are patru băieţi.
Știre preluată de pe ebihoreanul.ro