Un orădean, Mihai Alin Stanciu, cunoscut pentru conexiunile sale politico-financiare cu liderii locali PSD, a devenit șeful Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj-Napoca după ce, culmea, anul trecut fusese înlăturat de Ludovic Orban de la șefia Direcției Regionale Antifraudă Oradea. Și mai surprinzător e că numirea a fost făcută, prin combinații de culise, fără știrea PNL Bihor, dar cu sprijinul PNL Cluj.
PSD-ist orădean mazilit
Numirea lui Mihai Alin Stanciu la conducerea Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj Napoca, instituție care are sediul la Oradea, a fost făcută la finele săptămânii trecute, de către Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor, iar instalarea lui efectivă în funcție s-a produs în cursul zilei de luni, 15 februarie.
Nici numirea și nici preluarea funcției nu au fost făcute, însă, publice de către DRAOV sau de către Direcția Generală a Vămilor.
Propulsarea lui Stanciu la șefia DRAOV este cu atât mai surprinzătoare cu cât anul trecut, în luna martie, el a fost demis de premierul de atunci, Ludovic Orban, de la șefia Direcției Regionale Antifraudă Oradea, structură subordonată ANAF cu atribuții în combaterea infracționalității în 6 județe: Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud.
Stanciu fusese propulsat la șefia DRAF Oradea în iulie 2018, printr-o decizie a premierului de atunci, Viorica Dăncilă, el fiind de altfel cunoscut ca gravitând în cercurile PSD, fiind în relații apropiate cu liderii locali ai PSD Bihor, cureaua de legătură fiind afaceristul Dan Pereș, fost vameș, om de casă al PSD și partener, la firmele căruia Stanciu a și fost angajat. Așa cum a dezvăluit BIHOREANUL, nevasta lui Stanciu a fost angajată de PSD-istul Dorel Dume la ABA Crișuri, instituție controlată politic, de la care Pereș a beneficiat de lucrări.
Fără cuvinte
BIHOREANUL l-a contactat pe Mihai Alin Stanciu pentru a explica modul în care, deși demis de la Antifraudă, după 11 luni a fost considerat bun pentru a conduce Regionala Vamală, însă acesta s-a eschivat, rezumându-se să afirme că numirea sa a fost legală.
„Numirea a fost exact așa cum prevede legislația. Pentru orice informație, avem un birou de presă la Cluj, vă rog să vă adresați lor. Să respectăm prevederile legale!”, a spus noul director DRAOV Cluj, care a refuzat să se pronunțe și cu privire la „propulsarea” politică a soției sale. „Este o chestiune de familie, sunt lucruri de natură personală”, a spus Stanciu.
Până la înființarea Direcției Antifraudă, în 2013, Stanciu a lucrat în cadrul Direcţiei Regionale Vamale, fiind şef de tură la Vama Oradea.
„PNL-ist” clujean reciclat
BIHOREANUL a aflat că numirea lui Mihai Alin Stanciu la șefia Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj, care își are sediul la Oradea și o arie de competență întinsă asupra punctelor și birourilor vamale din județele Bihor, Cluj, Satu Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj și Bistrița Năsăud, a fost făcută fără ca măcar liberalii din Bihor să fi știut.
„Nu că n-am fost consultați, dar nici măcar nu am știut, am aflat la două zile după ce numirea a fost semnată de șeful Direcției Generale a Vămilor”, afirmă unul dintre liderii PNL Bihor.
În schimb, cu toate conexiunile sale cu cercurile de afaceri și politice ale PSD, orădeanul „zburat” de Ludovic Orban de la conducerea DRAF Oradea a fost pus șef peste DRAOV Cluj cu sprijinul politic al PNL Cluj, obținut, spun sursele BIHOREANULUI, în baza „găselniței” că instituția ar fi „clujeană”, conform denumirii.
Combinația a stârnit deja comentarii și în presa clujeană. „Decizie ciudată a PNL Cluj. A instalat un șef PSD-ist”, scrie site-ul clujean media9.ro, care consemnează că personajul care l-ar fi susținut pe Stanciu ar fi eurodeputatul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, fost deputat PDL. Buda a refuzat, însă, să lămurească lucrurile, spunând doar că „PNL Cluj nu are în rândurile sale o persoană cu acest nume” (nr – Stanciu).
Pregătit de definitivare
Conform surselor BIHOREANULUI, numirea lui Mihai Alin Stanciu la șefia DRAOV ar fi una provizorie, cu delegarea pe 90 de zile a atribuțiilor de director general, în condițiile în care această funcție este blocată din anul 2016, când Călin Vesa, care o ocupa prin concurs, a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru protejarea unei firme care făcea evaziune fiscală cu carburanți, în cunoscutul dosar „Colors”.
Așadar, Stanciu ar putea deveni director general plin al DRAOV după ce Direcția Generală a Vămilor va fi scoasă din subordinea ANAF și plasată în subordinea directă a Ministerului Finanțelor, așa cum se discută în aceste zile. „În această situație, instituția fiind restructurată, postul de director general obținut prin concurs de Călin Vesa dispare, iar cel de director general al Regionalei Vamale se vacantează, va fi scos la concurs și poate fi ocupat de Mihai Alin Stanciu”, explică sursele ziarului.
Știre preluată de pe ebihoreanul.ro