Regulile privind depăşirea bicicliştilor şi “trotinetiştilor” în trafic au fost modificate şi nuanţate, prin Hotărârea de Guvern 1075 (care actualizează Codul Rutier), emisă la începutul acestei luni şi publicată în Monitorul Oficial.
Astfel, recomandarea ca un conducător auto să respecte o distanţă de 1,5 metri la depăşirea unui biciclist nu mai este valabilă, dar intră în vigoare o serie de reguli mai clare.
Noile reguli spun că şoferii trebuie care circulă cu mai puţin de 50 de km/h pot depăşi biciclete sau trotinete doar trecând peste axul drumului cu roţile din stânga, iar cei care circulă cu viteze mai mari de 50 de km/h pe oră trebuie să depăşească linia intreruptă cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului, notează Adevarul.ro.
„Vechea reglementare avea o normă cu caracter de recomandare (n.r. – cea privind distanţa de 1,5 metri), nu crea neapărat o obligaţie fermă şi o sancţiune. Raţiunile legiuitorilor cu siguranţă au avut în vedere faptul că acea distanţă de 1,5 metri nu putea fi măsurată într-un mod obiectiv. Prin această modificare, s-a urmărit crearea unei siguranţe suplimentare a bicicliştilor şi a celor care conduc trotinete electrice, prin crearea unui spaţiu lateral suficient între autovehicule şi vehiculele care au o viteză de deplasare mai redusă”, a declarat pentru Adevarul.ro Ionuţ Lazăr, inspector principal la Poliţia Rutieră Timiş.
Pe linia continuă, depăşirea unei biciclete sau trotinete este interzisă, arată noile reglementări.
Depăşirea unui biciclist sau “trotinetist” fără respectarea Codului Rutier duce la suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, mai notează sursa citată.
Noua regulă va încuraja folosirea bicicletei, arată reprezentanţii asociaţiilor pentru drepturile bicicliştilor. “În primul rând, faptul că de la recomandare se schimbă la obligativitate este pentru noi un pas de conştientizare asupra faptului că această manevră trebuie făcută tocmai pentru a nu expune la un pericol biciclistul. Este o manevră mult mai calculată şi previzibilă. Până acum se recomanda, numai că nimeni nu respecta, pentru că ştim cu toţii cum se citeşte legea dacă doar ţi se recomandă şi nu primeşti nicio sancţiune. Cumva cădea la bunul-simţ al fiecăruia. Tocmai prin caracterul lejer care a fost legat de această manevră, mulţi şoferi nu au luat în serios depăşirea, nici bicicliştii nu ştiau că este dreptul lor”, a spus Andreea Wolfer, reprezentantul organizaţiei Pedallez din Timişoara, potrivit Adevarul.ro.
Pe de altă parte, săptămâna trecută, luni, circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată printr-o hotărâre de Guvern. Ei trebuie să respecte mai multe reguli de circulaţie, între care deplasarea doar pe piste de biciclete sau carosabil.
Știre preluată de pe ebihoreanul.ro