Şoferii orădeni trebuie să fie atenţi unde îşi lasă maşina atunci când merg în centrul oraşului sau la diferite instituţii publice care atrag un flux mare de cetăţeni.
“Zona zero” şi-a intrat în drepturi
Primăria Oradea a montat indicatoarele pentru 1.364 de locuri de parcare din “zona zero” şi taxează, de săptămâna aceasta, staţionarea autovehiculului cu 8 lei pe oră, în loc de 4 lei pe oră, chiar dacă temperaturile exterioare nu au permis marcarea acestora cu vopsea roşie, așa cum prevede o Hotărâre de Consiliu Local.
“Am montat indicatoare de parcare cu «zona zero» pe aproape toate amplasamentele unde vor fi parcări de culoare roşie conform Hotărârii de Consiliu Local de anul trecut. În aceste parcări staţionarea se taxează deja cu 8 lei pe oră”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.
Mai mult intervalul de taxare a fost prelungit de la orele 7 – 18 la 7 – 21.
Directorul a explicat că parcarea se taxează conform indicatorului de “zona zero” chiar dacă marcajele nu au fost încă aplicate.
“Noile tarife sunt aplicate în funcţie de indicatorul montat în baza Hotărârii de Consiliu Local şi nu după vopseaua de pe stradă. Marcajele cu roşu vor fi făcute când vremea ne va permite. La temperaturi de 5 – 10 grade Celsius nu putem vopsi cu roşu pentru că în trei zile se şterge la loc”, a explicat Popa.
Chiar dacă locurile de parcare sunt încă marcate cu galben Indicatoarele montate de Primărie anunță clar: „Zona zero. Zonă de staționare pe durată limitată maxim o oră. Acestea mai fac cunoscut intervalul de taxare 7 – 21 de luni până vineri și tariful de 4 lei pentru 30 de minute și 8 lei pentru o oră.
Taxate dublu!
După cum BIHOREANUL a mai scris, parcările de culoare roşie din “zona zero”, care se taxează dublu faţă de cele cu galben, au fost instituite în vecinătatea parcărilor supraetajate şi subterane din oraş.
Prin această măsură, municipalitatea vrea să descurajeze parcarea la sol în încercarea de fluidizare a traficului.
“Începând din acest an, în Oradea avem 1.364 de parcări de culoare roşie (n.r. taxate cu 8 lei pe oră), 1.756 de parcări de culoare galbenă (n.r. taxate cu 4 lei, dar cu durată limitată la două ore) şi 4.466 locuri de parcare albe (n.r. cu durată nelimitată, taxate cu trei lei pe oră)”, a spus Lucian Popa.
Spre exemplu, în vecinătatea parcării subterane din strada Independenţei, municipalitatea a instituit parcări de culoare roşie pe strada Primăriei pe ambele părţi până la intersecţia cu strada Duiliu Zamfirescu, iar pe partea stângă până la intersecţia cu Jean Calvin lângă Universitatea Partium.
“Zona zero” mai cuprinde printre altele ambele părţi ale Pieţei 1 Decembrie începând de la colegiul Emanuil Gojdu până la strada Independenţei, dar şi tronsonul dintre străzile Traian Moşoiu şi Independenţei.
Oradea “roşie”
Toate parking-urile amenajate de municipalitate urmează să fie înconjurate de parcări de foarte scurtă durată.
Concret, în vecinătatea parcării supraetajate din strada Tribunalului, municipalitatea a introdus în “zona zero” toate locurile din Parcul Traian începând de la Şcoala Oltea Doamna până la strada Republicii dar şi pe străzile George Enescu şi Franz Schubert.
Inaugurarea parcării supraetajate din strada Braşovului a transformat în parcări de foarte scurtă durată amplasamentele din străzi precum Braşovului, Deltei, Nicolae Jiga, Bulevardul Magheru, Dunărea, Victor Babeş şi General Praporgescu.
La fel, darea în folosinţă a parcării supraterane din strada Gheorghe Bariţiu a constituit un prilej pentru instituirea parcării de scurtă durată pe străzile Roman Ciorogariu, începând de la Szigligeti Ede până la Republicii, Mihai Eminescu de la Nicolae Iorga la Republicii iar Ady Endre de la intersecţia cu Moscovei până în Piaţa Ferdinand.
Se extinde şi-n Rogerius!
BIHOREANUL a aflat că municipalitatea intenţionează introducerea sistemului cu parcări de culoare roşie inclusiv în cartierul Rogerius, în jurul parkingului din faţa Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.
“Deocamdată este doar la nivel de intenţie. În momentul în care accesul în demisol va fi deschis nu doar celor care au abonament, ci şi pe bază de tichet, ca în parcările de pe străzile Independenţei sau Tribunalului, şi toţi şoferii vor putea să parcheze aici, vom marca cu roşu şi terasa acesteia şi parcările din jur”, a declarat directorul Lucian Popa.
Primăria Oradea vrea să valorifice la maxim cele 200 de locuri din subsol din care în prezent sunt rezervate doar 100 prin abonamente şi să introducă în “zona zero” toate locurile la sol din strada Corneliu Coposu începând de la intersecţia cu strada Spartacus, înainte de Orăşelul Copiilor până în strada Transilvaniei.
Știre preluată de pe ebihoreanul.ro